vineri, 4 ianuarie 2008

Camera de stimulare senzorială a copilului cu autism, ADHD şi a celui cu sindrom Down


Camera multisenzoriala poate deschide o lume noua pentru persoanele cu dizabilitati.

Camera de terapie ocupationala sau multisenzoriala s-a demonstrat ca stimuleaza abilitatile cum ar fi dezvoltarea senzoriala (auz, vaz, gust, miros si atingere), coordonarea oculo-motorie, cauza efect, dezvoltarea limbajului, controlul asupra mediului si relaxarea, lucrand la inceput pe miros , muzica, atingeri si gusturi, ajungand sa promovam activitatea intelectuala si sa incurajam relaxarea in timpul stimularii simturilor copiilor.Atentia trebuie concentrata pe diferite experiente senzoriale.Stimularea usoar scade agitatia copilului il linisteste, relaxeaza, le place si le creste perioada de concentrare a atentiei asupra unei sarcini.

Decorati camera cu diferite lumini, pictati geamurile, puneti muzica in camera, prezentati imagini relaxante. Pe podea utilizati perne cu bile, perne de diferite texturi, covoare din piese sau spuma, blana de oaie, perne, scaune cu bile..

Efecte de lumini cum sunt proiectoarele care disperseaza lumina in toata camera, lampi, spoturi luminoase, panouri cu stelute, figuri fosforescente(luminoase), lumini de Craciun (instalatii) lampa care face bule, lumini negre,, proiector, lumini din fibre optica Minge de discoteca, Lumini cu aprindere intermitenta(decoratiuni pom de Craciun), jucarii care se aprind sau fac zgomot, stralucesc in intuneric sunt calde sau reci..

Acvariu, oglinzi care nu se sparg, Forme care reflecta lumina, Hartie staniol, Televizor cu DVD si video, Mingi si jucarii care se aprind, Jucarii di fibra optica, Moristi si jucarii care se invart, Coarda elastica, Lipici stralucitor, Baloane de sapun, pictatul cu degetele, folosirea plastelinei, atingerea si simtirea mingiilor de bumbac, acoperirea cu diverse materiale textile de contexturi diferite, pene si hartia satinata.

jucarii care ofera efecte vizuale care vibreaza, fac zgomot sau pot fi simtite tactil : Placute tactile,Tigla, Pensule, Pamatuf ,perie de masaj, pensula de unghii, pensula vegetala, pensula de pictat, Lufe si bureti, Kush ball, Manusa de masaj, Roca vulcanica, Inele, Jucarii cu varfuri ascutite, Bile tactile colorate, Mingie mica agatata de un elastic, Jucarii vibratoare, Scaun de masaj, Blana de oaie, Sac de dormit, Rola de pictat, bucata de material incalzit, Punga de gheata, Masca de fata, Saltea cu apa, Perna vibratoare, Aparat de masaj, Mingi care se pot strange, Plastelina, Rola din material pufos, Bandaje diferite, Pamatuf de curatat praf, Perne cu bile, Veste cu greutate, Lada cu nisip, Vopsele de pictat cu degete, Mingi de bumbac, Pene, Cutii cu orez. Jucariile folosite trebuie sa se poata spala.

Efecte sonore cum ar fi muzica pentru copii, sunete din natura sau cum ar fi ale unor animale,ex: Sunetele scoase de delfini, Bete de ploaie, Clopotei, Muzica de relaxare,Xilofon,Perna cu radio,Truinghi, tamburina toba, Boxe, Sunete din natura, Mingi care tipa, Jucarii muzicale, Clopotei de usa. aromoterapie, uleiuri si substante racoritoare (folosirea unor esente care calmeaza si stimulează)


Experiente de testare a diferitelor gusturi folosind mancaruri si bauturi diferite.

Stativ cu mirosuri diferite, Lotiuni, Uleiuri esentiale, Spray de corp, Arome revigorante, Ulei de masaj, Perne mirositoare, Aroma de camera

3 comentarii:

LILIANA spunea...

Am avut ocaziaa o cunosc pe d-na Stanciu chiar in timpul unei lectii si mia-facut o impresie deosebita ca om afland ulterior ca este si mama .Am recomandat-o cu caldura unei colege care are probleme cu fetita si din sedintele pe care le-a avut pina acum se vad rezultatele pozitive.Este foare bine sa cunosti asemenea oameni deoarece in zilele noastre nu stii cand ai nevoie de ei

LILIANA spunea...

Ma numesc Liliana si am avut ocazia sa o cunosc pe d-na dr Stanciu si chiar sa asist la o ora de specialitate.Mi-a facut o impresie foarte buna ,avand calitati deosebite in relatiile cu copii, drept pentru care am recomandatat-o unei colege de srviciu care are probleme cu fetita .

Unknown spunea...

Foarte interesant acest articol, despre camera senzoriala, cum pot fi stimulate mai bine reactiile la perceptiile din jur...
Si noi primim in permanenta sfaturi de la d-na doctor Nicoleta Stanciu. Dumneaei face terapie cu fetita mea care sufera de afazie de dezvoltare.
Anul trecut in noiembrie copilul meu stia vreo 60-70 de cuvinte simple (la varsta de 5 ani), dar si pe acelea le spunea foarte rar. Atunci, in noiembrie 2007, am inceput aceasta terapie.
Acum, desi mai avem drum de strabatut pana la normal, copilul meu spune fraze simple, ne cheama prin vorbire cand are nevoie, cere ce doreste tot prin vorbire, si-a mai dezvoltat si vocabularul, se joaca mai complex, si altele, toata lumea spune ca s-a dezvoltat spectaculos de la inceputul terapiei.
Este important, dar ar fi putin sa spun ca D-na doctor Nicoleta Stanciu a dat dovada de profesionalism si rabdare.
Cred ca in metoda dumneaei un rol foarte important il joaca determinarea.
O vad ca pune suflet si aceasta o face sa actioneze hotarat ca si cand dumneaei ar fi in cauza...

Si mai cred foarte tare ca Dumnezeu i-a dat si talent pentru ceea ce face...

Ii urez si pe aceasta cale sanatate si multa putere sa ajute cat mai multi copii necajiti...