joi, 3 ianuarie 2008

Importanta parintilor


Părinţii sunt cei mai în măsură să conducă procesul de terapie, deosebit de important pentru calitatea vieţii copilului lor. Din studiul efectuat pe un esantion de 50 de copii cu autism, se confirmă urmatoarele 3 ipoteze:

  1. Cu cât familia se implică în mod activ în programul de recuperare al copilului diagnosticat cu autism, cu atât şansele de dezvoltare ale copilului cresc.

  2. Dacă familia se implică şi preia rolul asistentului social, atunci îşi formează propria echipă de îucru pentru programul de terapie comportamentală al copilului.

  3. Cu cât nivelul de educaţie al părinţilor copiilor cu autism este mai scăzut cu atât copilul riscă să beneficieze de un program de terapie adecvat.

Se observă faptul că familia joacă un rol esenţial în recuperarea copilului autist, ei fiind cei care îsi formează echipa cu care va lucra copilul, solicită ajutorul terapeuţilor, suportând cheltuieli financiare, uneori, preluând rolul asistentului social. Mulţi dintre părinţi care încep terapia cu copilul acasă nici nu solicită eliberarea certificatului de handicap.

Important este de surprins şi nivelul intelectual al părinţilor şi posibilităţile financiare ale acestora, fapt ce duce, la realizarea începerii programului de terapie acasă, la un diagnostic precoce şi la rezultatele obţinute.

Părinţii trebuie să se informeze, să exerseze metodele de terapie şi educare a copilului lor, pentru ca procesul socializării să fie facil şi să aibă succes. Copiii autişti sunt copiii cu nevoi speciale, ale căror deprinderi, cunoştinţe şi capacităţi trebuie valorificate, penru a obţine un grad maxim de funcţionalitate. La fiecare nivel: senzorial, motor, verbal.

În acest sens părinţii trebuie educaţi, informaţi, în ceea ce priveşte natura acestui sindrom.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Doamna Nicoleta are un rezultat vizibil cand discta cu parintii copiilor bolnavi, observandu-se reactii favorabile din partea lor...