joi, 3 ianuarie 2008

Program de toaletă ziua si noaptea


Program de toaletă ziua

Fără scutece şi îmbrăcat cu pantaloni şi chiloţei.

Va fi dus la baie la fiecare 30 minute. I se va spune ‘’Este timpul sa mergi la baie. Spune b-a-i-e.’’ Dacă răspunde i se va spune: Vrei să mergi la baie, foarte bine ai spus!

Dacă nu răspunde in 10 secunde se insista : Spune Baie. Daca nu raspunde se continua procedura .

Va merge la baie cu cit mai putin prompting necesar. Ne asezam in spatele lui si il promptam usor din spate pentru a merge singur la baie. Stam numai in spatele lui. Baie inseamna:

  • Mers la baie

  • Dat jos pantalonii

  • Asezat pe toaleta

  • Ridicat pantalonii

  • Spalat pe maini

Daca la un moment dat preia initiativa, este intarit verbal si asistat in continuare. Limitam conversatia cu el pe cat posibil doar la intaritor.

Daca face in toaleta va fi imediat intarit verbal: Bravo, Baiatul meu, ai facut….in toaleta. Foarte bine ca ai facut….in toaleta.. Se va limita utilizarea numelui in alte contexte. In acelasi timp i se da o bucatica de piine sau i se da telefonul sa se joace cu el. La acestea nu va avea acces in alte contexte.

Daca nu face nu I se da intaritor. Pentru a crea posibilitatea de intarire a comportamentului de a face i se vor da lichide mai mult ca de obicei.

Între vizite i se ia mânuţa şi i se pune la poponeţ pentru a controla daca are pantalonii uzi sau uscaţi. Dacă pantalonii sunt uscaţi va fi întărit verbal: Bravo Văluţu, pantalonii tai sunt uscaţi. Este bine ca nu ai făcut… în pantaloni. La fiecare 3-4 verificări uscate i se va da un întăritor preferat.

Daca s-a produs un accident va fi dus intr-o camera si schimbat, alta decit baia. I se va spune pe un ton neutru: Atinge pantalonii, Pantalonii tai sint uzi. Trebuie sa faci… la toaleta.

Cand mergem spre camera unde-l schimbam facem cat mai putin contact fizic sau vizual, si vorbind cat mai putin. Il schimbam pe cat posibil in picioare. Nu-i facem baie timp de 30 de minute dupa accident pentru a nu asocia baia decit cu succesul la toaleta.

Cand ii punem scutec nu il lasam sa stea pe spate. Trebuie sa ajute pe cat poate.

Program de toaleta – noaptea


Acest program se incepe numai dupa ce copilul s-a deprins cu utilizarea toaletei in timpul zilei.

Se culca copilul cu scutec. Cu 4 ore inainte de culcare nu se mai dau lichide.

Se duce copilul la toaleta inainte de culcare. Daca este absolut necesar i se va da o mica cantitate de lichid.

Cand parintele se duce la culcare va scula copilul si il va duce din nou la toaleta.

Parintele va urmari timp de citeva nopti si va nota orele la care copilul face pipi in timpul noptii.

Daca face de ex. la ora 2.30, il va scula la ora 2.00 si il va duce la toaleta.

A doua noapte il va duce la toaleta la ora 2.15.

A treia noapte il va duce la toaleta la ora 2.30 si asa mai departe, scopul fiind sa prelungim perioada cand nu face pipi pina dimineata, cand primul drum va fi la toaleta.

2 comentarii:

dtc_angi spunea...

Programul de "toaleta noaptea" este extraordinar, noi nu l-am folosit pentru ca suntem mai maricei, dar l-am trimis altor mamici care sunt deja incantate de el.Prima care l-a terminat este o fetita de 2 ani si ceva de care mami este foarte mandra ca s-a facut "mare".

Mihaela spunea...

Programul este foarte bun ,noi l-am folosit si a dat rezultate. E un pic mai greu la inceput dar merita tot efortul,credeti-ma!